Ada schilderde de portretten aan de hand van zwart-wit foto’s, maar wel in kleur. De schilderijen zijn geen zuiver realisme, maar verbeelden wel háár kunst en háár kleuren. Joël Cahen, tot 1990 directeur van het Joods Historisch Museum in Amsterdam, prees haar omdat ze kleur durfde geven aan deze inktzwarte tijd die we alleen in zwart-wit kennen.
Enkele portretten zijn van Joodse kinderen uit de serie ‘Geleende Gezichten’, zoals van Eva Beem. Haar ouders waren in de oorlog lange tijd ondergedoken in Joure. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Ada ook een portret van Jetty Stouwer en haar Jouster onderduikouders Sjoerd Wiersma en Tryntsje Bakker. Inspiratie hiervoor haalde ze uit de foto’s in het boek ‘Om niet te vergeten, de oorlog 1940 – 1945’ van Freark Marten Ringnalda.
Beeld en taal gaan door de teksten van Koos Stel in deze expositie met aandacht voor 75 jaar vrijheid harmonieus samen. Waar Ada kleur gaf aan de foto’s, maakte Koos gebruik van hedendaagse taal om zijn teksten juist in zwart-wit te verwoorden. Zijn bundel kreeg als titel ‘Toegedicht’. Ada Stel is al ruim 35 jaar als beeldend kunstenaar werkzaam in Friesland. In 2018 heeft het echtpaar hun woonplaats Tjerkwerd verruild voor Joure.
Inwoners van Joure
De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan inwoners van Joure in de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen met een paar portretten van Ada Stel, ook met beelden en taal van de verhalen in het boek van Freark Marten Ringnalda. Welke namen en welke sporen waren bijvoorbeeld reden voor aandacht.
De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Voor meer informatie kijk op www.keunstenkeur.nl