JOURE - In het gemeentehuis in Joure is van 14 februari tot en met 4 juni de reizende tentoonstelling WIJ... doorbreken de cirkel van geweld te zien. De tentoonstelling bestaat uit 30 indringende ervaringsverhalen en krachtige portretten over huiselijk geweld en kindermishandeling en laat zien wat we als samenleving hiertegen kunnen doen. In de hal van het gemeentehuis Herema State is deze expositie de komende tijd voor ieder die dat wil te bekijken .
200.000 volwassenen en 119.000 kinderen in Nederland zijn ieder jaar slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. Gemeenten hebben een belangrijke rol in de aanpak en bestrijding daarvan, maar kunnen dat niet alleen. Iedereen kan iets betekenen voor een buurvrouw, vriend, collega of leerling die te maken heeft met geweld. De tentoonstelling heeft tot doel huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken. En om bezoekers er bewust van te maken dat deze vormen van geweld overal voor kunnen komen.
Cirkel van geweld doorbreken
Wethouder Roel de Jong, "Elk gefal fan húslik geweld is ien tefolle. It is wichtich om in ûnderwerp sichtber te meitsjen, dat dreech sichtber te meitsjen is. Omstanners kinne altyd wat dwaan troch om advys te freegjen. Dêr binne ynstânsjes foar, lykas Veilig Thuis. Sinjalearjen is wichtich. Tegearre moatte wy de sirkel fan geweld trochbrekke."Reizende expositie
Met inachtneming van de coronamaatregelen kan iedereen die dat wil de tentoonstelling gratis komen bekijken.Deze reizende expositie is een initiatief van de stichting Open Mind samen met het overheidsprogramma Geweld hoort nergens thuis. De expositie in het gemeentehuis is georganiseerd door Stichting Keunst en Keur. Fotograaf Mounir Raji heeft de slachtoffers in beeld gebracht.Hulp nodig?
Heeft u vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling of hulp nodig? Maak het bespreekbaar. Er rust een groot taboe op huiselijk geweld. Voor omstanders is het vaak lastig om een gesprek aan te gaan bij 'vermoedens van'. Veilig Thuis geeft advies en is 24/7 bereikbaar via 0800-2000 of chat op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 via www.veiligthuisfriesland.nl