FRIESLAND - Van zaterdag 2 oktober tot en met 9 oktober hebben ruim 30 organisaties met ruim tweeduizend Friese vrijwilligers de grote schoonmaakactie Skjin Wetter gehouden. In zes Friese gemeenten werd deze week de wateren en oevers schoongemaakt. In totaal is er tijdens de actieweek maar liefst 835 kilometer aan grachten, kanalen, sloten, meren en oevers schoongemaakt. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt en de effecten hiervan.

De locaties waar de Skjin Wetter schoonmaakacties plaatsvonden zijn de gemeenten Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Noardeast-Fryslân, Smallingerland en Waadhoeke. Skjin Wetter is een initiatief van deze zes gemeenten, Wetterskip Fryslân en de Friese Milieu Federatie. De organisatie is blij met de hoeveelheid deelnemers én de hoeveelheid opgeruimde kilometers. Simon Bijlsma, projectleider Skjin Wetter: “De laatste jaren hebben we een groei van ongeveer 100% per jaar doorgemaakt op het gebied van het aantal vrijwilligers, van ruim 100 in 2017, naar 2000 nu! Daarnaast hebben alle vrijwilligers totaal 835 kilometer aan wateren en oevers schoongemaakt. Het is prachtig om te zien dat steeds meer Friezen bezig zijn met het opruimen van de eigen omgeving.”

Activiteiten in Fryslân
In zes Friese gemeenten werd dit jaar door ruim tweeduizend vrijwilligers opgeruimd. Dit jaar is gekozen voor een speciaal programma dat is afgestemd op de corona-maatregelen. In de eerste jaren werd Skjin Wetter op één dag georganiseerd. Net als vorig jaar gingen vrijwilligers echter de hele week op pad om schoon te maken.

Educatie
Naast de opruimacties is er dit jaar ook een educatieve theaterles samengesteld voor het voortgezet onderwijs. De leerlingen van de 24 klassen die deelnamen aan de theaterles ‘Escape from Water’ kregen op een interactieve en humoristische manier les over de gevolgen van zichtbare en onzichtbare verontreiniging van het oppervlaktewater en de gevolgen hiervan.

Webinar
Op 6 oktober werd er een speciaal Skjin Wetter webinar georganiseerd over plastic soep. Schrijver en politicoloog Michiel Roscam Abbing, van de Plastic Soup Foundation, heeft tijdens de lezing van alles verteld over het effect van de plastic soep en zogeheten microplastics. De schadelijke effecten voor mens, dier en milieu worden hiervan steeds duidelijker. Terugkijken is mogelijk, dat kan op: https://www.samenfryslanschoon.frl/skjin-wetter/